Задържане за марихуана. Какво следва

12 октомври
zadurjane-za-marihuana


Вчера в адвокатската кантора идва господин Б. Силно притеснен е, защото непълнолетният му син е задържан за притежание на  4 грама марихуана.  Спират го полицаи за проверка, проверяват раничката му и го водят в районното. След това се обаждат на бащата да отиде в полицията. Задържането на непълнолетни лица е разрешено от закона.
Друг е въпроса на какво правно основание е извършена проверката и спазен ли е закона.

Какво да правите в подобни случаи?

В такива случаи човек се плаши. Имате право да не давате обяснения. Не вярвайте на обещания от страна на полицията от рода на "Кажи си всичко. Така ще е по-добре. Ще има по-леко наказание". Целта на полицията е да събере доказателства за вината на задържания и да образува дело за притежание на наркотици.

Имате права. По закона за МВР могат да Ви задържат до 24 ч. След това ще Ви пуснат. Ако имате чисто съдебно минало, нямате полицейски регистрации е още по-добре.
Държането на "трева" е малозначително, но е наказуемо. Самото притежание /съхранение/ на марихуана е престъпление.

Задължително ще ви направят полицейска регистрация. Съгласно нормата на чл.68, ал.1 от ЗМВР полицейските органи извършват полицейска регистрация на лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер, като органите на досъдебното производство са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи.

Веднъж направи ли се полицейска регистрация, последната може да се заличи само при определени хипотези:

 оправдателна присъда
освобождаване от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс
регистрацията да е извършена в нарушение на закона
наказателното производство да е прекратено с определени изключения
при смърт на лицето

Последиците от полицейската регистрация не са безобидни.

В такива случаи се образува и досъдебно производство така, че веднага потърсете адвокат. В зависимост от съответния казус ще се изработи защитна стратегия, която е най-добра за Вас или детето Ви. Адвоката ще Ви помогне.

Наказанието може да е обществено порицание за непълнолетните или да се разминете с глоба при съответни предпоставки.

Share this :

Previous
Next Post »
0 Komentar

Маркиране в коментари
  • Моля, оставете коментари според темата. Коментарите, които включват активни връзки, реклами или други подобни, ще бъдат изтрити.