Как да се оттървем от колекторски фирми

05 септември
kolektori

Как действат колекторските фирми

Звъни Ви телефона. Вдигате и Ви информират, че се обаждат от колекторска фирма и че имате парично задължение по кредит, кредитна карта или за неплатена сметка за телефон за която сте забравили. След това ви съобщават някакви висока сума и започват да ви плашат със съд. Свържат ли се веднъж с Вас, започват да звънят всеки ден, включително и през почивните дни.
На въпрос от коя фирма се обаждат, отговор - колекторска фирма.

На въпрос бихте ли се представили с три имена и длъжност, отговор - не. Стават и агресивни.
В такава ситуация ви съветвам да отговаряте, че не разговаряте с непознати и да прекратите разговора. Със сигурност ще Ви позвънят отново.

Защо това позвъняване е неприемливо.

Колекторските фирми нямат право да ползват личните Ви данни - в това число имената Ви, телефонен номер, финансовите Ви задължения към определен кредитор, дори в договора Ви да е записано,че  кредиторът може да предоставя личните Ви данни на колекторски фирми. Оказването на психически натиск върху Вас е нарушение на закона.

Какво да направите?

Запишете си номера от който Ви звънят. Често звънят от различни номера. Напишете жалба до Комисията за защита на личните данни като опишете подробно случая и направите искане, комисията да извърши проверка на какво правно основание съответната колекторска фирма обработва личните Ви данни. 
Напишете жалба до прокуратурата. Подробно описвате ситуацията и правите искане да се извърши проверка и да се установи има ли данни за извършено престъпление. Действията от страна на колекторската фирма могат да осъществяват съставите на престъпленията по чл. 143 от Наказателния кодекс – Принуда или чл. 213а от НК – Изнудване, като и двете са тежки умишлени престъпления и се наказват с лишаване от свобода. 
Ако не знаете името на фирмата от която Ви звънят, посочвате това обстоятелство в жалбата и искате прокуратурата да изиска от мобилните оператори данни за собственика на картата от която Ви звънят.
Не се притеснявайте, че Ви заплашват със съд. Вие имате права. При евентуално съдебно дело може да защитите най- добре правата си.
В случаите, когато давността на едно вземане е изтекла, а за периодичните вземания тази давност е 3 години, то фирмата – кредитор не може да реализира правата си по съдебен ред, затова използва колекторските фирми, които чрез психически тормоз върху гражданите да ги принудят да платят едно свое задължение, което е погасено по давност.

Много е важно да не подписвате абсолютно никакви документи с колекторската фирма. 

Не подписвайте споразумение с колекторска фирма

Не отговаряйте на писмо от колекторска фирма.

Не трябва да се съгласявате да плащате каквито и да било суми, преди да ги проверите. Колекторските фирми просто изнудват хората като злоупотребяват с незнанието им. Няма случай, в който колекторска фирма да е завела дело за сума, дължима към мобилен оператор, и да го е спечелила, ако сте се консултирали с адвокат. По-добре да се заведе дело и да се реши проблема, отколкото да стоите и да не правите нищо
Моят съвет към Вас е да потърсите помощ от адвокат срещу колекторски фирми и да защитите правата и законните си интереси. Ако станате жертва на психически тормоз, обърнете се за съдействие към органите на МВР и Прокуратурата, както и към Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на личните данни.


Имайте впредвид, че обикновено задълженията, които се търсят от Вас са погасени по давност. Но за да упражните ефективно правото си да възразите трябва да има образувано съдебно дело.

Share this :

Previous
Next Post »
0 Komentar

Маркиране в коментари
  • Моля, оставете коментари според темата. Коментарите, които включват активни връзки, реклами или други подобни, ще бъдат изтрити.